Top Navigation Version

Wilde natuur, gedeelde achtertuin

Gepubliceerd op:
20/5/2016
Het 'woonbos' is een prachtig stuk natuur, maar het woonidee is tot noch toe niet van de grond gekomen.

De Nieuwe Wildernis, zo heeft architect Joost van der Sande uit Bladel het concept genoemd waarmee hij het woonbos aan de rand van het Kempisch Bedrijvenpark (KBP) in Hapert leven wil inblazen. Dinsdag presenteert hij zijn concept op een inloopavond in het inforcentrum op het KBP.

De buffet tussen het industrieterrein en de rand van het dorp is een prachtig stukje natuur, met heide, graslanden, bossen en meertjes, maar het woonidee is nooit van de grond gekomen. Van de vijftien boupercelen die oorspronkelijk gepland stonden in het 25 hectare grote woonbos werd geen enkel perceel verkocht. Van der Sande hoopt daar nu verandering in te brengen met een gewijzigd concept.

"Het gaat erom de kwaliteit van die natuurlijke omgeving beter te benutten", legt de architect uit. "En om je plan beter af te stemmen op de vraag van de doelgroep." Dat soort algemeenheden vraagt om een nadere toelichting.

Die geeft Van der Sande graag. "Er komen méér, maar kleinere kavels, zodat de prijs per kavel omlaag kan. En substantieel minder bebouwing, dus meer natuur." De woonstijlen en materialen moeten passen bij de ongerepte omgeving. De architect heeft een aantal woonconcepten in gedachten: moderne ecolodges, urban villa's met meerdere appartementen in één complex, meergeneratiewoningen waar oud en jong van een gezin onder één dag wonen (en te zijner tijd van wooneenheid kunnen ruilen) en duplex-woningen, die ogen als één loyale villa maar in werkelijkheid twee woningen zijn. "Er zit naast een commerciële ook een sociale en duurzame gedachte achter."

“Er komt substantieel minder bebouwing in het woonbos, dus meer natuur”

Privé tuinen blijven in het concept beperkt, net als schuttingen of vergunningsvrije bouwwerken. In plaats daarvan zijn er de gemeenschappelijke gronden van 'de nieuwe wildernis', die doorlopen tot aa het terras. "Met de architectuur kunnen we alle kanten op, daar hebben de nieuwe bewoners ook een stem in", zegt Van der Sande. Over aantallen en prijzen kan hij nu nog niets zeggen.

Volgens de architect ervaren bewoners geen hinder van de bedrijven. "Dat de kavels eerder niet zijn verkocht heeft te maken met de crisistijd, niet met het bedrijventerrein." Hij is vol vertrouwen. "We gaan duidelijk iets anders doen/" De inloopavond is dinsdag 24 mei van 17.00 tot 20.00 uur in het infocentrum aan de Kapelweg op het KBP in Hapert.

Nieuws overzicht